کم آبی یکی از مشکلاتی است که در دروان بارداری بیشتر از هر زمان دیگری شایع است. معمولا کم آبی در بارداری خفیف است، اما کم آبی شدید میتواند هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک باشد. جنین تمام نیازهای خود را از بدن مادر تامین میکند و خانمهای باردار نیاز به مصرف مواد مغذی اضافی دارند. تهوع صبحگاهی و همچنین شرایطی که باعث استفراغ بیش از حد میشود، از مواردی است که در خانمهای باردار شایع است که این دو میتوانند نشانههایی از کم آبی بدن در دوران بارداری باشند. به همین خاطر، تصمیم گرفتیم که در این مقاله درباره چگونگی شناسایی کم آبی بدن، اثرات کم آبی بدن مادر بر جنین و نحوه جلوگیری از بروز آن صحبت کنیم.
بارداری یک دوران حساس در زندگی بانوان محسوب میگردد و در این بازه زمانی نیازمند آن هستند که از هر خوراکی و آشامیدنی پاک و سالم ترین گزینه را برای مصرف انتخاب نمایند. آب آشامیدنی مصرفی روزانه یک خانم حامله یا باردار میبایست عاری از هر آلودگی و آلاینده مضری باشد. به همین جهت برای همیشه در دسترس داشتن آب سالم که طبق استاندارد جهانی بهداشت تنظیم شده باشد میتوانید از انواع بهترین دستگاه تصفیه آب خانگی آمریکایی ایرانی تایوانی اصل استفاده نمایید. بهترین تصفیه آب خانگی توانایی این را دارد که املاح بسیار مضر آب را کاملا حذف نموده و املاح معدنی مفید مورد نیاز بک زن باردار را حفظ نماید. برای خرید و اطلاع از انواع قیمت بهترین دستگاه تصفیه آب خانگی آمریکایی ایرانی تایوانی اصل میتوانید با کارشناسان فروش تصفیه آسا ارتباط برقرار نمایید.
علائم کم آبی در بارداری
به طور کلی اولین علامت کم آبی احساس تشنگی است. افرادی که تعریق زیادی دارند، مدت زمان طولانی در محیط گرم هستند، یا برای مدت طولانی آب نمینوشند، به ویژه در معرض کمبود آب هستند. سایر علائم کم آبی بدن عبارتاند از:
- احساس خشکی در گلو یا دهان
- لبهای خشک و ترک خورده
- پوست خشک
- پوست دارای خاصیت ارتجاعی کم و همچنین چروک افتاده
- ادرار تیره رنگ
- دفع کمتر ادرار
- عرق نکردن، حتی در هوای گرم
- احساس ضعف یا خستگی
- یبوست، مدفوع سفت و هموروئید
- احساس حواس پرتی و سردرگمی
در زمان بارداری و کم آبی ممکن است انقباضات بیشتر شود و مادران با این احساس دچار مشکل شوند. وقتی کم آبی بدتر میشود، حتی دیگر ممکن است احساس تشنگی در مادران از بین برود. برخی از علائم کم آبی شدیدتر در دوران بارداری عبارتاند از:
- سرگیجه
- تپش قلب
- تغییر در الگوی حرکتی کودک
- فشار خون پایین، که ممکن است باعث سرگیجه یا غش شود
کم آبی شدید میتواند باعث شوک و نارسایی اندام نیز بشود و همچنین، ممکن است به کودک آسیب برساند.
دلایل کم آبی بدن در بارداری
علل کم آبی بدن در بارداری به موارد زیر تقسیم میشود:
ننوشیدن آب کافی
اگرچه توصیههای زیادی در مورد میزان آب مصرفی افراد وجود دارد، اما نیازها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بارداری نیازهای بیشتری را به بدن تحمیل میکند. بنابراین زنان به طور کلی نیاز به نوشیدن آب بیشتری در دوران بارداری نسبت به قبل از بارداری دارند.
فردی که فعالیت بدنی دارد یا در آب و هوای گرم زندگی میکند و بیشتر عرق میکند، به آب بیشتری نیاز دارد. افرادی که به طور ناگهانی سطح فعالیت خود را تغییر میدهند یا به آب و هوای گرمتری میروند، ممکن است به آب بیشتری نسبت به گذشته نیاز داشته باشند. اگر میزان نوشیدن آب خود را تنظیم نکنند، ممکن است دچار کم آبی بدن شوند.
افراد مبتلا به اختلال در نوشیدن و خوردن خوراکیها، به ویژه پرخوری عصبی، ممکن است در برابر کم آبی آسیبپذیرتر باشند. هنگامی که کم آبی بدن به دلیل ننوشیدن آب کافی اتفاق میافتد، میتوان آن را با نوشیدن کافی آب برطرف کرد.
برخی از شرایط پزشکی، به ویژه آنهایی که باعث استفراغ و اسهال میشوند، میتوانند جذب آب مورد نیاز بدن را با مشکل مواجه کنند. حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری بیشتر از سایر مواقع است. مبتلایان به استفراغ باروری که در 3 درصد از بارداریها رخ میدهد، ممکن است استفراغ شدیدی را تجربه کنند که باعث کاهش وزن و کم آبی بدن میشود.
سایر مسائل، به ویژه مواردی که بر متابولیسم تأثیر میگذارند، میتوانند باعث کم آبی بدن شوند. این شامل:
- نارسایی کلیه
- برخی از اختلالات متابولیک نادر
- اختلالات رودهای مانند بیماری کرون یا بیماری سلیاک که جذب مواد مغذی را دشوار میکند
افراد مبتلا به یک بیماری زمینهای اگر در هوای گرم زندگی میکنند، ورزش شدید انجام میدهند یا آب کافی نمینوشند، در معرض خطر کم آبی بدن هستند.
عوارض کم آبی بدن در دوران بارداری
کم آبی خفیف معمولاً در بارداری خطرناک نیست، البته تا زمانی که میزان کم آبی در بدن جبران شود که حالا میتواند با آب و یا با خوراکیهای آبرسان بدن باشد. کم آبی شدید میتواند هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک باشد.
کم آبی میتواند منجر به کاهش سطح مایع آمنیوتیک شود که بر رشد کودک تأثیر میگذارد و این کاهش سطح مایع آمنیوتیک، منجر به زایمان زودرس میشود و میتواند بر تولید شیر مادر تأثیر بگذارد.
کم آبی میتواند باعث کمبود مواد مغذی شود که برای سلامت خانم باردار و جنین در حال رشد حیاتی هستند. با این حال، کم آبی، میتواند علت اصلی زایمان زودرس نیز باشد. یک مطالعه در سال 2016 نشان داده که کسانی که علائم زایمان زودرس داشتند، نسبت به کسانی که زایمان زودرس را تجربه نکردهاند، بیشتر دچار کم آبی بدن میشوند. به ندرت، کم آبی میتواند باعث کما شود یا حتی کشنده باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
تشخیص خفیف یا شدید کم آبی بدن در بارداری ممکن است دشوار باشد. اگر نوشیدن آب یا دیگر خوراکیهای آبرسان نمیتوانند به سرعت علائم را بهبود ببخشد، با یک متخصص زنان و زایمان یا ماما تماس بگیرید. اگر چنین خدماتی در دسترس نیست، به بیمارستان و بخش فوریتهای پزشکی مراجعه کنید. برای مراجعه به بیمارستان باید نشانههای زیر را داشته باشید:
- تغییر الگوی حرکتی کودک را احساس کنید.
- خونریزی داشته باشید و یا کیسه آب پاره شده باشد.
- انقباضاتی را تجربه کنید که تصور کنید که نشانههایی از زایمان زودرس باشد.
- قبلاً با یک بیماری جدی مانند نارسایی کلیه دست و پنجه نرم کرده باشید.
- بیش از 12 ساعت استفراغ یا اسهال را تجربه کنید.
- با وجود نوشیدن مایعات، تعریق در شما متوقف نشده باشد.
- میزان ادرار کم و یا حتی متوقف شده باشد.
- با غش کردن، تشنج یا احساس گیجی مواجه شوید.
کسانی که مبتلا به استفراغ باروری یا بیماری دیگر هستند، باید با پزشک خود در مورد زمان مراجعه به بیمارستان صحبت کنند. اگر پزشک مشکوک باشد که علائم این استفراغها یک مورد پزشکی باشد، باید به دنبال مراقبتهای اورژانسی باشید.
درمان کم آبی بدن در بارداری ممکن است شامل تزریق مایعات از طریق سوزن در ورید (IV) شود. برخی از خانمهای بارداری که دچار کم آبی هستند ممکن است به الکترولیتهایی مانند سدیم و منیزیم نیز نیاز داشته باشند تا به آنها در جذب مناسب مایعات کمک کند. کم آبی در برخی خانمها ممکن است باعث شود که آنها چند روز در بیمارستان نیز بستری شوند.
جلوگیری از کم آبی بدن در بارداری
برای جلوگیری از کم آبی، مصرف مایعات را افزایش دهید تا زمانی که ادرار شفاف یا زرد کم رنگ شود. برای مصرف اندازه آب حتما با خود یک بطری آب داشته باشید تا بتوانید آن را مصرف کنید. برای اینکه این کار را به شکل اصولی پیش ببرید، میتوانید به فواید آب آشامیدنی تصفیه شده در دوران بارداری فکر کنید و برای همین دستگاه تصفیه آب تهیه کنید و آب آشامیدنی سالم بنوشید، تا هم برای شما مفید باشد و هم برای جنین شما مزیت داشته باشد.
زمانی که در حال ورزش هستید و یا در معرض هوای گرم هستید، باید مصرف مایعات خود را از حالت عادی افزایش دهید. برخی از خوراکیها، از جمله غذاها یا نوشیدنیهای کافئیندار، میتوانند افراد را بیشتر دچار کم آبی بدن کنند. نوشیدن مقدار زیادی آب هنگام مصرف این خوراکیها ضروری است.
مراقبتهای دوران بارداری نقش اساسی در جلوگیری از کم آبی بدن دارند. کم آبی بدن اغلب به دلیل یک بیماری زمینهای مانند مشکل متابولیک یا استفراغ باروری است. در این وضعیت پزشکان میتوانند راه حل خوبی برای درمان بدهد.
اگر خانمی سابقه کم آبی یا شرایطی دارد که باعث کم آبی بدن میشود، بهتر است که با پزشک در مورد راههای جلوگیری از بروز کم آبی صحبت کند.
سخن پایانی
به طور معمول، کم آبی یک ناراحتی موقتی است که میتواند با نوشیدن مایعات بیشتر درمان شود. با این حال، افراد باید کم آبی بدن را جدی بگیرند زیرا میتواند مشکلات زیادی در دوران بارداری به وجود آورد. اگر خانمها حس کردند که مشکلاتشان در دوران بارداری بر اثر کم آبی است، حتما باید با پزشک خود در این باره صحبت و مشورت کنند.
اگر علائم کم آبی در بدن بیش از حد نمود پیدا کردند، حتما باید در مورد آن عکسالعمل نشان دهید و آن را درمان کنید. حتی اگر در مورد علائم مطمئن نیستید، به بیمارستان مراجعه کنید و به دنبال مراقبتهای اورژانسی باشید. فواید نوشیدن آب را به هیچ عنوان دست کم نگیرید و با مصرف به اندازه آب، بارداری سالم داشته باشید.
بیشتر بخوانید: مزایای آب آشامیدنی قلیایی در بارداری
در گفتگو ها شرکت کنید.